Vyšetřování cholesterolu v terénu, dopad výsledků na životní styl - Dvořák, Vít (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je zaměřená na životní styl osob se zvýšenou hladinou cholesterolu. Zahrnuje vysvětlení základních pojmů, které dávají základ této práci. Jsou zde uvedeny nejnovější poznatky z odborné literatury týkající se životního stylu, zdraví, nemoci, podpory zdraví, prevenci. Jsou zde zmíněny nejnovější statistické výsledky. První část diplomové práce je zaměřená na celkovou problematiku a to jak životního stylu, životního způsobu, definice zdraví a jeho determinantech, výživě a stresu. Velká část je věnována determinantům zdraví, které významně ovlivňují zdraví člověka. A to od problematiky zdravotní péče, genetiky, vlivů vnějšího prostředí. Proto prokazuji velký význam našeho životního stylu, kde člověk může ovlivnit své chování od otázky kouření, stresu, pohybové aktivity, užívání drog, konzumace alkoholu a stravování. Velkou část našich aktivit můžeme sami pozitivně ovlivnit. Zmíněny jsou determinanty a jejich účinky na lidský organismus. Zaměřil jsem se také na nemoci spojené se zvýšenou hladinou cholesterolu, kde mě napadají kardiovaskulární onemocnění, obezita, hypertenze. Druhý pól tvoří pozitivní strana a to zdravý životní styl. Charakterizuji zde zdravý životní styl a také postupy jak pozitivně ovlivnit své zdraví. Je zde nastíněno určité desatero, které dává určité mantinely. Rovněž nebyla opomenuta nezaměnitelná role prevence a podpory zdraví, která je jednou z náplní cílů Ministerstva zdravotnictví, ke kterým se zavázalo.K podpoře zdraví populace přispívají programy Světové zdravotnické organizace. Tato práce také zmiňuje program Zdraví 21. Cílem práce byla analýza výsledků měření cholesterolu v rámci screeningu v Jihočeském kraji za období tří let. Dílčím cílem byla zjistit změny životního stylu u klientů s poklesem hladiny cholesterolu v krvi. Hlavní hypotéza je ? Hodnoty zvýšené hladiny cholesterolu v krvi mají stoupající tendenci v Jihočeském kraji. Část praktická prezentuje výsledky získané z kvantita výzkumu zaměřeného na životní styl osob se zvýšenou hladinou cholesterolu. Zkoumám problematiku jejich životního stylu v otázkách pohybové aktivity, stresu, kouření, stravovacích návyků, konzumace tekutin, spánku. Dotazníkové šetření a následné vyhodnocení získaných dat ukázalo, že tyto osoby k životnímu stylu přistupují zodpovědněji. Připouští, že nález zvýšených hodnot cholesterolu v krvi pozitivně ovlivnil jejich životní styl. Většina respondentů dle teoretických doporučení pozitivně životní styl ovlivňuje. Komplexní šetření ukázalo, že celkový životní styl je srovnatelný s běžnou populací.
Investigation cholesterol in terrain, fall results on style of life examinate persons.
Keywords: Cholesterol; životní styl; kardiovaskulární onemocnění; obezita; Cholesterol; lifestyle; cardiovascular disease; fatness