Praktická funkce "soudkovitých nádob" ze sklonku doby bronzové. Experimentální výroba a užití specifického keramického tvaru. - Němcová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá soudkovitými nádobami, objevujícími se v mladší a pozdní době bronzové. Je rozdělena na teoretickou a experimentální část. Teoretická část se zaměřuje na stav poznání soudkovitých nádob, jejich formální definici a podobné tvary z jiných období. V další části jsou rozebírány jednotlivé hypotézy, týkající se jejich praktického využití. Experimentální část se týká výroby a výpalu nádob a stloukání másla.
Practical function of "barrel-shaped vessels" from the end of the Bronze Age. Experimental fabrication and use of a specific ceramic shape.
Keywords: soudkovité nádoby; praktická funkce; stloukání; máslo; barrel-shaped vessels; practical function; churning; butter