Vliv Pilates na výhřez meziobratlové ploténky - Jurásková, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Současný styl života vede k degenerativním procesům a tím je zvýšený počet pacientů s výhřezem meziobratlové ploténky. Cvičením pilates je možné zlepšit správný postoj posílením hlubokého stabilizačního systému a tím eliminovat nebo odstranit bolesti zad. Cvičení pilates můžeme brát jako prevenci pro všechny, kteří chtějí pro sebe něco udělat a kompenzovat současný životní styl. Cvičení na korekci celého obrazu přinese lepší výsledky, než postupné opravy jednotlivých chyb. Najdete zde metodiku jak získat důležité informace od klienta, které využijete při sestavování intervenčního programu. Je zde uveden tříměsíční intervenční program, který zahrnuje vstupní a výstupní analýzu, 1x týdně cvičení pod dohledem instruktora a další individuální cvičení. Ve druhé části jsou uvedeny vstupní a výstupní hodnoty klientky, která absolvovala celý intervenční program. Výsledky ukázaly zlepšení v držení těla, posílení svalstva, odstranění bolestivosti lumbální oblasti za pomoci cvičení pilates. Jedním z předpokladů úspěšnosti terapie také je, že klient nemá být pasivním odběratelem terapie, ale má se jí aktivně zúčastnit.
The influence of Pilates on spinal disc herniation
Keywords: výhřez meziobratlové ploténky; pilates; intervenční program; hluboký stabilizační systém.; Spinal disc herniation; pilates; intervention program; deep stabilizing system