Prevalence nadváhy a obezity u žáků II. stupně na základních školách. - Vlková, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce je zaměřena na prevalenci nadváhy a obezity u žáků II. stupně na základních školách v okrese Písek. V teoretické části jsem se zabývala problematikou nadváhy a obezity u adolescentů, problematikou genetických vlivů, nedostatečným pohybem a špatným stravováním mládeže. Stěžejní částí práce byl výzkum, kde jsem prováděla antropometrická měření na základních školách v Chyškách, v Milevsku, v Písku, v Kovářově a v Čimelicích. Výzkumu se zúčastnilo 156 probandů obojího pohlaví. K vyhodnocení výsledků změřených žáků byl použit Body Mass Index a obvod pasu dle SZÚ. Antropometrická měření byla provedena v listopadu 2010.
Prevalence of overweight and obesity among pupils II. grade elementary school.
Keywords: Nadváha a obezita; genetika; výživa; pohyb; životní styl; Overweight and obesity; Genetics; Nutrition; Exercise; Lifestyle