Důchodové a nemocenské pojištění OSVČ v okrese Tábor - Čmolíková, Věra (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá sociálním zabezpečením v České republice. Popisuje vznik a vývoj sociálního státu. Vznik sociálního zabezpečení - jeho složení, dávky, které poskytuje. Dále popisuje instituci, která zajišťuje sociální zabezpečení v České republice, tou je Česká správa sociálního zabezpečení. Tato instituce má svá územní pracoviště, která zabezpečují sociální zabezpečení po celé ČR. Spolupracuje s ostatními státními orgány ve věcech týkajících se sociálního zabezpečení. Část práce je zaměřena na všeobecnou charakteristiku osob samostatně výdělečně činných - kdo může být OSVČ, za jakých podmínek, rozdělení OSVČ, atd.. Zahrnuje také důchodové a nemocenské pojištění podnikatelů, dávky vyplývající z těchto pojištění, na které OSVČ mají nárok při splnění podmínek danými zákony. Jsou zde popsány veškeré povinnosti a práva vyplývající z výkonu činnosti osob samostatně výdělečně činných. Práce zahrnuje statistické údaje z evidence OSVČ, které mi poskytla Okresní správa sociálního zabezpečení v Táboře.
Social Security, Pension and Health Insurance of Persons Engaged in Business in the District of Tábor
Keywords: Sociální stát; sociální zabezpečení; Česká správa sociálního zabezpečení; dávky; osoby samostatně výdělečně činné; povinnosti a práva OSVČ; pojistné; důchodové a nemocenské pojištění; sankce; penále; pokuty.; Welfare state; social security; Czech Administration of Social Security; benefits; persons engaged in business; duties and rights of persons engaged in business; premiums; pension and health insurance; sanctions; penalties; fines.