Životní příběhy uživatelů nelegálních drog - Šromová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů drogy, jejich historii a dělení a syndrom závislosti. Další kapitola je věnována rodině. Následující kapitoly se zabývají hodnotami člověka a kvalitou života. Cílem praktické části je podrobně poznat životní příběhy abstinujících uživatelů drog. Zjistit příčiny, proč respondenti začali drogy užívat, jaký byl jejich život v době užívání, co stálo za rozhodnutím abstinovat a jak se z drogové závislosti vyléčili. K výzkumu je využita narativní analýza, kdy vyprávění je v rukách respondentů, jelikož k získání dat jsou využity nestrukturované rozhovory. Rozhovory jsou analyzovány samostatně, ale také jsou analyzovány informace, které se v rozhovorech opakují.
Life stories of illicit grug users
Keywords: drogy; syndrom závislosti; hodnoty; kvalita života; drugs; addiction syndrome; values; quality of life