Komplexní opatření pro nouzové přežití obyvatelstva při povodních - Brodmann, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Komplexní opatření pro nouzové přežití obyvatelstva při povodních Nouzové přežití se řadí mezi hlavní opatření v oblasti ochrany obyvatelstva, jenž zahrnuje komplex činností prováděných za účelem dočasného zajištění přežití obyvatelstva postiženého mimořádnou událostí nebo krizovou situací. Zpravidla navazuje na provedenou evakuaci ze zasažených prostorů. Tato diplomová práce má za cíl objasnit nouzové přežití a zhodnotit, zdali je současný stav jeho zabezpečení dostatečný a to především při povodních. První kapitola obsahuje základní pojmy, jednotlivá opatření a také popisuje povodně včetně ochrany před nimi. Dále je v ní uveden stručný přehled legislativy týkající se této problematiky včetně Koncepce ochrany obyvatelstva. Následující kapitoly už jsou zaměřeny přímo na plán nouzového přežití a povodňový plán, v nichž jsou jednotlivé jejich části podrobně popsány. Ve výsledcích je celá problematika srovnána s opatřeními provedenými při povodních v obci Vodňany roku 2009. Celá práce vychází z hypotézy, že zabezpečení nouzového přežití obyvatelstva je dostatečné.
Comprehensive measures for emergency survival of the population during the floods
Keywords: nouzové přežití; plán nouzového přežití; povodňový plán; povodeň; varování; emergency survival; plan of emergency survival; flood plan; flood; warning