Kniha Píseň písní jako odpověď na Kazatelovu marnost - Filipová, Anna (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá ve slovech biblické knihy Píseň písní nalezením možné odpovědi na Kazatelovu marnost - pomíjivost lidského života i věcí s ním souvisejících, jež on sám v úvahách své knihy deklaruje. První kapitola představuje knihu Kazatel, usiluje o zachycení hlavních témat s příznaky marnosti a pomíjivosti a snaží se také poskytnout Kazatelova východiska z této situace. Druhá kapitola seznamuje s knihou Píseň písní a rovněž se zabývá jejím obsahem, který se nese v interpretaci a rázu poselství lásky mezi mužem a ženou. Třetí kapitola předkládá úsilí a snahu autorky, probíhá porovnávání hlavních myšlenek a východisek obou knih tak, aby bylo možné v závěru práce přinést odpověď na otázku, zda je láska v knize Písni písní možnou odpovědí na Kazatelovu marnost - pomíjivost lidského života, kterou Kazatel ve své knize proklamuje.
The Book Song of Songs as an Answer to Qohelet's Vanity
Keywords: Kazatel; marnost; pod sluncem; Bůh; čas; moudrost; štěstí; radost; Boží dary; Šalomoun; Píseň písní; milý; milá; láska; hledání; vůně; touha; věčnost; Qohelet; vanity; under the sun; God; time; wisdom; Hapiness; joy; God's gifts; Solomon; Song of songs; dear; love; journey; scent; desire; eternity