Ošetřovatelská péče po gigantomastii z pohledu klientek - Smržová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je zjistit, co je pro ženy po operaci gigantomastie nejdůležitější v ošetřovatelské péči. Zda jsou ženy dostatečně seznámeny před operacís ošetřovatelskou péčí a možnými pooperačními komplikacemi. Dalším cílem je zjistit možné rozdíly v předoperační a pooperační ošetřovatelské péči po gigantomastii, kterou poskytuje soukromá klinika a nemocniční zařízení. Posledním cílem této práce je zjistit,zda u klientek po redukční operaci prsů došlo ke zmírnění či úplnému vymizení obtíží.Z výzkumného šetření můžeme vyvodit několik závěrů. Ženy podstupují redukční operaci prsů především z důvodů fyzických obtíží. Klientky jsou seznámeny s možnými pooperačními komplikacemi pouze formou informovaného souhlasu. Došli jsmek závěru, že přístup sester i ošetřovatelská péče se na obou pracovištích různí. Klientky¨oceňují psychologický a empatický přístup sester. Ze závěrečného šetření s půlročním odstupem vyplynulo, že se očekávané výsledky dostavily.
Nurse care after a gigantomastia from the point of view of lady clients
Keywords: gigantomastie; redukční operace prsů; ošetřovatelská péče; gigantomasty; breast reduction surgery; nursing care