Ošetřovatelská péče o intoxikované pacienty - Sztarsichová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ošetřovatelské péče o intoxikované pacienty. V současné době neustále přibývá množství toxických látek a s tím je spojen zvýšený počet hospitalizovaných pacientů s diagnózou intoxikace. Práce sestry s intoxikovanými pacienty se tedy neobejde bez kvalitních znalostí o této problematice stejně tak jako znalostí o poskytování komplexní ošetřovatelské péče. V teoretické části této bakalářské práce jsme se věnovali všeobecnému popisu a rozdělení intoxikací podle cest vstupu do organismu, zmínili jsme se o historii toxikologie, rozdělení intoxikací podle příčin a lékových intoxikací. Dále jsme se věnovali toxikologickému informačnímu středisku, diagnostice intoxikací, příznakům některých intoxikací, léčebným a eliminačním metodám, specifickým antidotům, ošetřovatelské péči a komunikaci s intoxikovaným pacientem. Pro tuto bakalářskou práci jsme si stanovili dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jaké jsou problémové oblasti v ošetřovatelské péči o intoxikovaného pacienta z pohledu sestry. Cílem druhým bylo zjistit, jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o intoxikované pacienty. Pro tuto práci byly stanoveny tři výzkumné otázky. První otázka je, jaké jsou problémové oblasti v ošetřovatelské péči o intoxikovaného pacienta z pohledu sestry. Druhá otázka se týká zjištění, jaká je role sestry v péči o intoxikovaného pacienta. Poslední výzkumná otázka zjišťuje specifika ošetřovatelské péče u intoxikovaných pacientů. Ke zpracování empirické části této bakalářské práce bylo využito kvalitativního výzkumu, který byl realizován pomocí polostrukturovaného rozhovoru s dotazovanými respondenty. Výzkumný vzorek, respondenty, tvořilo devět sester pracujících na interním oddělení, jednotce intenzivní péče interního oddělení a ARO oddělení Nemocnice České Budějovice a. s. Data získaná pomocí rozhovorů jsme následně analyzovali a zpracovali do třech kategorií. První kategorií jsou problémové oblasti v ošetřovatelské péči o intoxikovaného pacienta, druhou kategorií jsou role sestry v péči o intoxikované pacienty a poslední kategorii tvoří specifika ošetřovatelské péče o intoxikovaného pacienta. Provedeným výzkumem jsme si odpověděli na předem připravené výzkumné otázky. Sestry jako problémovou oblast v péči o intoxikovaného pacienty vidí hlavně častou pacientovu nespolupráci a agresivitu, dále také uvedly problém v oblasti komunikace s intoxikovaným pacientem. Na druhou otázku, která se týkala rolí sestry v ošetřovatelské péči o intoxikovaného pacienta, respondenti uvedli, že základní rolí je plnění pokynů lékaře, odběr materiálu k toxikologickému vyšetření a edukace pacienta. Specifika ošetřovatelské péče o intoxikované pacienty tvoří zabezpečení pacienta proti dalšímu ublížení a intoxikaci, zamezení dalšího vstřebávání toxické látky do organismu a eliminace toxických látek z organismu pacienta. Z výsledků práce vyplývá, že ošetřovatelská péče o intoxikované pacienty je pro většinu sester psychicky náročná a to hlavně z důvodů spojených s nespoluprací a agresivitou pacientů.
Nursing care of intoxicated patients
Keywords: intoxikace; ošetřovatelská péče; sestra; pacient; intoxication; nursing care; nurse; patient