Internacionalismy jako možnost rozvíjení slovní zásoby u neměckých mluvčích učících se česky - Tesařová, Iva (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou internacionalismů a možností jejich využití v jazykové výuce. Jde o rozšiřování slovní zásoby o internacionalismy u německých mluvčích učících se česky. Teoretická část se věnuje historii, perspektivám českého jazyka a především jeho slovní zásobě. Přináší informace o současném stavu výuky cizích jazyků, je zde zmíněn Společný evropský referenční rámec pro jazyky, který udává směr modernímu jazykovému vyučování. Dále se práce zajímá o problémy a obtíže při osvojování internacionalismů. Jedna z kapitol pojednává také o tzv. ?zrádných slovech?, jež komplikují vzájemné porozumění mezi mluvčími různých jazyků. Praktická část se skládá z několika tematických kapitol, do nichž jsou internacionalismy rozděleny. V každé části se nacházejí modelová cvičení, která lze uplatnit ve výuce češtiny pro cizince. Při výběru cvičení je nutné zvážit gramatickou zdatnost studentů. Na konci práce je přiložen slovníček internacionalismů sesbíraný ze slovní zásoby různých učebnic češtiny pro cizince.
International vocaburaly as a chance of enlearging the vocabulary of Czech learning German native speakers
Internationalismen als eine Möglichkeit der Wortschatzerweiterung im Tschechischunterricht bei deutschen Muttersprachlern
Keywords: internacionalismy; český jazyk; čeština pro cizince; slovní zásoba; zrádná slova v němčině; internacionalisms; vocabulary; Czech learning; false friends