Moderní formy v regeneraci - Olišar, Milan (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce s názvem ?Moderní formy v regeneraci? se skládá ze dvou hlavních částí. První část je teoretická, kdy v úvodní části pojem regenerace definuji a poté zasazuji do širších souvislostí. Dále popisuji pojem únava a její rozdělení stejně tak rozdělení regeneračních forem a regeneračních prostředků. V kapitole historie vybraných regeneračních prostředků jsem zahrnul masáž, jógu a saunu se základní charakteristikou a formami. V poslední kapitole moderní formy v regeneraci jsem rozpracoval pojmy racionální výživa, infrasauna a kryokomora. Druhá část je praktická a byla realizována na základě sběru dat prostřednictvím anonymních dotazníků. Cílem této části je zjistit, kolik procent tvoří ženy a muži, kolik procent tvoří sportovci, kolik důchodci a děti v celkové návštěvnosti jednotlivých pracovišť a zda typ profese ovlivňuje volbu dané regenerační metody. Ze získaných dat vyplývá, že regenerační služby ve městě Jihlava jsou celkově více využívány ženami v zastoupení 59,5% u mužů pak 40,5%. Dále nejčastěji zastoupenou skupinou podle typu profese je skupina fyzicky nenáročná a to 52,5%. Typ profese fyzicky náročná pak zastupuje celkově 28,5%. Skupina důchodců je zastoupena 9%. Skupina sportovců zahrnuje z celkové klientely 8,5%. Nejméně početnou skupinou jsou pak děti do 12 let se 4,1%.
The modern forms of regeneration
Keywords: regenerace; sociální skupina; masáž; jóga; sauna; racionální strava; kontext.; regeneration; social group; massage; yoga; sauna; racional food; kontext.