Pertuse, možnosti ovlivnění nepříznivé epidemiologické situace v ČR. - Pinďáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá epidemiologickou problematikou pertuse v ČR, především možnostmi zlepšení epidemiologické situace pertuse. Pertuse je vážné infekční onemocnění dýchacích cest, které je v ČR dlouhodobě sledováno. Incidence pertuse se od 90. let ve svých epidemických cyklech stále zvyšuje. V loňském roce byla zaznamenána celková nemocnost 11,7/100 000 obyvatel (1233 případů). Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsána charakteristika pertuse. Dále jsou popsány preventivní a represivní opatření. V poslední části teoretického celku je popsána epidemiologická situace pertuse od její historie až do dnešní doby. Posledním čtyřem rokům je práce věnována detailněji. Praktickou část diplomové práce tvoří výzkum.Výzkum byl realizován kvalitativní metodou. Pro sběr dat bylo zvoleno interview s lékaři prvního kontaktu, kterými jsou pediatři a praktičtí lékaři pro dospělé. V rámci výzkumu byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zmapování dodržování podmínek stanovených v rámci "case" definice pertuse a metod její diagnostiky u pediatrů a praktických lékařů pro dospělé (lékařů prvního kontaktu). Druhým cílem práce bylo vytvoření intervence pro ovlivnění nepříznivé epidemiologické situace pertuse. Intervence vychází z výsledků výzkumu, zaměřeného na dodržování postupů "case" definice pertuse a ze znalostí pediatrů a praktických lékařů pro dospělé ohledně epidemiologické problematiky pertuse a jejich názorů na vakcinaci.
Pertussis, possibilities of managing unsatisfactory epidemiological situation in the Czech Republic.
Keywords: pertuse; "case" definice; klinická diagnostika; laboratorní diagnostika; epidemiologická situace; vakcina; intervence; pertussis; "case" definition; clinical diagnostic; laboratory diagnostics; epidemiological situation; vaccination; intervention