Zjištění informovanosti o problematice canisterapie v Českých Budějovicích - Pilátová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt S rozmachem civilizace se lidé stále více vzdalují bezprostřednímu kontaktu s přírodou a se zvířaty, což vyvolává podvědomou touhu lidí vytvářet s přírodou náhradní vazby. Canisterapie, jako jedna z forem zooterapie, představuje podpůrnou rehabilitační metodu založenou na základě kontaktu člověka se psem a jejich pozitivní interakci. Důraz je kladen zejména na řešení psychologických, emocionálních a sociálně integračních problémů. Působení na fyzické zdraví je druhotné a zahrnuje spíše motivační složku. Hlavním cílem této práce byl komplexní monitoring informovanosti o problematice canisterapie v Českých Budějovicích mezi studenty jednotlivých fakult Jihočeské univerzity a odborníky vybraných zdravotně sociálních zařízení. Výstupem praktické části bakalářské práce jsou výsledky kvantitativního výzkumu, za použití metody dotazování - techniky standardizovaného dotazníku. Výzkumný vzorek představují studenti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích v počtu 150 respondentů a dále odborný personál zdravotně sociálních zařízení v Českých Budějovicích v počtu 45 respondentů. Pracovní hypotézy předpokládaly, že informovanost o problematice canisterapie bude mezi respondenty nízká. V souladu s tím by v úvahu přicházela i neznalost podmínek pro praktikování canisterapie. U příjemců tohoto typu zooterapie se autorka snažila zjistit, zda jsou vůbec informováni o poskytovatelích této zatím neoficiálně uznané sociální služby. Data získaná výzkumem jednoznačně prokázala, že více než dvě třetiny všech dotázaných danou problematiku zná, avšak v podmínkách poskytování této činnosti se respondenti již zcela neorientují. Z hlediska praktického uchopení těchto výsledků vznikl impuls zaměřit se u odborné i laické veřejnosti na zvýšení informovanosti o podmínkách praktikování canisterapie například formou přednášek, vytvořením publikací či letáků. Tato práce by také měla sloužit jako informační a studijní materiál začínajícím i profesionálním canisterapeutickým týmům, kterým může pomoci nejen rozvinout jejich dosavadní pozici, ale hlavně zkvalitnit přístup ke canisterapii.
The extent of awareness of canistherapy in the České Budějovice
Keywords: zooterapie; canisterapie; informovanost; podmínky praktikování canisterapie; legislativa; zoo-therapy; canis-therapy; dog; awareness; conditions for practicing canis-therapy; legislation