Dostupnost, organizace a zdravotně - sociální benefity řízených pohybových aktivit u dětí s disabilitou - Kornatovská, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Disertační práce sledovala třivýzkumné cíle: komparovat dostupnost řízených pohybových aktivit u dětí s disabilitou mentální, sluchovou, zrakovou ve vybraných regionech zemí EU (Jihočeský region-ČR, Plovdiv-Bulharsko,Primorska-Slovinsko, WestMidlands-Velká Británie), poté v rámci experimentálního šetření v Jihočeském regionu monitorovat ukazatele tělesného zdraví u souborů dětí s disabilitou mentální, sluchovou, zrakovou, a u nich dále monitorovat ukazatele psychosociálního zdraví.Analytická výzkumná šetření týkající se dostupnosti řízených pohybových aktivit zahrnovala děti ve věku od 8 do 15let, se zkoumanými druhy disabilit registrované ve školských systémech analyzovaných regionů zemí EU (N=12073 dětí, 6355 chlapců, 5718 dívek). Následně provedené experimentální šetření v Jihočeském regionu se týkalo 180 dětí (90 chlapců, 90 dívek), ve věku od 8 do 15let, rozdělených do souborů podle zkoumaných disabilit. Spolu s vyhodnocením získaných dat a jejich interpretací byly verifikovány hypotézy.Výzkum prokázal, že u dětí se zkoumanými typy disabilit lze dosáhnout pozitivních efektův antropometrických ukazatelích pod vlivem tréninku řízených pohybových aktivit.Získané výstupy mají přínos také pro sociální rehabilitaci dětí s disabilitou v problematicesnižování projevů bázlivého chování a zvýšení projevů nezávislého chování.
Availability, organization and health-social benefits of controlled movement activities in disability children
Keywords: Dítě s disabilitou; disabilita mentální; disabilita sluchová; disabilita zraková; řízené pohybové aktivity; zdravotně-sociální benefity pohybových aktivit; dostupnost a organizace řízených pohybových aktivit; Jihočeský region; Region WestMidlands; Region Plovdiv; Region Primorska.; Disability child; mental disability; deaf disability; visual disability; controlled movement activities; health-social benefits of movement activities; availability and organization of movement activities; South Bohemia Region; WestMidlandsRegion; Plovdiv Region; Primorska Region.