Habitatové preference ptáků na mokřadech SV Čech a optimalizace managementu v připravované přírodní památce Sedmihorské slatiny - Šťastný, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá vlivem stanovených environmentálních faktorů na složení ptačích společenstev a početnost jednotlivých druhů ptáků na vybraných mokřadech severovýchodních Čech. Dále studuje vliv těchto faktorů na diverzitu ptáků a procentuální zastoupení zvláště chráněných druhů dle zákona č. 114/1992 Sb. Nakonec poukazuje na využití těchto výsledků v praktické ochraně přírody. V úvodním komentáři práce je popsán charakter studované oblasti a následně rámcově možnosti implementace výsledků studie do ochrany studovaných lokalit vedoucí ke zvýšení kvality habitatů pro mokřadní společenstva ptáků. Podrobněji je zde navržena optimalizace stavu habitatů na území Sedmihorských slatin připravovaného k vyhlášení za přírodní památku.
Habitat preferences of birds in the wetlands of northeastern Bohemia and management optimization in Sedmihorky Peatland
Keywords: ptačí společenstvo; diverzita; využití habitatu; management; chráněné druhy; mokřad; bird community; diversity; habitat use; management; protected species; wetland