Porovnání sběracích lisů při sklizni píce - Turek, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zabývá porovnáním dvou sběracích lisů na válcové balíky s variabilní lisovací komorou (lis Claas Variant 365 RC) a s variabilní lisovací komorou bez možnosti konfigurace tlaku (lis Krone Comprima F 155 XC), u dvou soukromích zemědělských podnikatelů se stejným zaměřením, ale různými stroji. Hlavní porovnání spočívá v plošné výkonnosti, kvalitě práce a ekonomické efektivitě. Porovnání proběhlo na předem připraveném pozemku. Každý lis měl polovinu pozemku.
Comparison of balers during forage harvest
Keywords: variabilní lisovací komora; variabilní lisovací komora bez změny tlaku; sběrací lis; variable bale chamber; variable bale chamber without changing the pressure; collecting press