Městský kamerový dohlížecí systém: ochrana bezpečnosti osob nebo ztráta soukromí? - Candra, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá jedním z opatření prevence kriminality - Městským kamerovým dohlížecím systémem, který je stále častěji využíván ve městech a obcích na veřejných prostranstvích. Spolu s požadavky občanů na zajištění jejich bezpečnosti to však přináší riziko ztráty soukromí. Cílem této diplomové práce je umístit Městský kamerový dohlížecí systém do ohniska dilematu mezi dvěma základními lidskými právy a to právem na soukromí člověka a právem na osobní bezpečnost. Vedle deskripce pojmů soukromí a bezpečnost autor prověřuje soulad právní úpravy Městských kamerových dohlížecích systémů s pojetím svobody člověka a rolí státu v otázkách zajištění jeho bezpečnosti. Diplomová práce nahlíží za využití empirických dat na danou problematiku z pozic teoretických proudů politické filosofie a politického myšlení, především liberalismu a konzervatismu. Dále prověřuje kvalitu vztahu občana a místní veřejné správy při realizaci projektu Městského kamerového dohlížecího systému.
Urban camera supervising system: personal safety protection or the loss of privacy?
Keywords: Kamerový systém; soukromí; osobní bezpečnost; participace občanů; právo a ochrana osobních údajů; svoboda člověka; Policie ČR a obecní policie; místní veřejná správa; prevence kriminality.; Urban camera supervising system; privacy; personal safety; participation of citizens; right and the protection of personal data; liberty; Police of the Czech Republic and metropolitan police; local public administration; prevention of criminality.