Výuka fyziky a tvořivost - Hrubá, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se snaží 1) vymezit pojem tvořivosti ve vzdělání, 2) analyzovat jej s ohledem na jeho potenciální využití ve výuce fyziky a 3) přinést praktické řešení použitelné ve třídě. Naše výsledky ukazují, že myšlenka využít tvořivé myšlení ve výuce je potenciálně užitečná. Závěrem práce předkládám příklady konkrétního řešení. Zahrnují: tvořivé myšlení při učení se Ohmovu zákonu, tvořivé myšlení při učení se Archimédovu zákonu a tvořivé myšlení při aplikování znalostí z geometrické optiky.
Education of Physics and Creativeness