Rozpočtová soustava a rozpočtový proces - Bohdalová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce popisuje současnou rozpočtovou soustavu a rozpočtový proces v podmínkách České republiky. Zabývá se charakteristikou rozpočtové soustavy, rozpočtovou skladbou a procesem na centrální a místní úrovni. Dále řeší rozpočtové zásady a pravidla. Větší pozornost je v celé práci soustředěna na rozpočty územní samosprávy. V práci je využito metody analýzy, která zpracovává v praktické části konkrétní údaje o financování veřejných statků na krajské úrovni. Analyzován je rozpočet Jihočeského kraje a rozpočty s ním související. Pro tento účel jsou porovnávány rozpočtové roky 2007, 2008 a 2009 z dostupných dat Krajského úřadu Jihočeského kraje. Zvláště jsou porovnávány třídy příjmů a výdajů rozpočtu pro dané roky. Dále je analyzován účel použití finančních prostředků a zhodnocení hospodaření Jihočeského kraje pro dané roky. Téma bakalářské práce řeší problematiku veřejných rozpočtů, která se svým způsobem, ač se to na první pohled nezdá, dotýká každého z nás. Každý občan platí daně, správní a místní poplatky apod., které jsou příjmy územních rozpočtů. Je důležité si uvědomit jak je významné uplatňování principu fiskální decentralizace, kdy jsou pravomoci přenášeny z centrální úrovně na úrovně krajů a obcí, díky čemuž jsou i blíže občanovi. Toto platí i u místních rozpočtů, které díky decentralizaci může občan laicky kontrolovat, ovlivňovat svými volenými zástupci, či navštěvovat zasedání zastupitelských sborů, a to jak na krajské, tak i municipální (obecní) úrovni.
Budget system and budget process
Keywords: fiskální decentralizace; financování veřejných statků; rozpočtová skladba; rozpočtová soustava; rozpočtové zásady; rozpočtový proces; rozpočet územní samosprávy; veřejné finance; veřejné rozpočty; fiscal decentralization; funding of public goods; budgetary structure; budget system; budgetary principles; budget process; budget of local government; public finance; public budgets