Diagnostika vybraných prekonceptů k technickému vzdělávání žáků 5. tříd ZŠ - Ficová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou prekonceptů a jejich diagnostikou, která byla provedena u žáků 5. tříd základních škol. V teoretické části jsou kapitoly, které se vztahují k tématům konstruktivistické pojetí výuky, postavení učitele a žáka v tomto typu vyučování, teorie prekonceptů a jejich diagnostika a primární vzdělávání spojené s předmětem technické vzdělávání. Praktická část je zaměřena na diagnostiku prekonceptů pomocí dotazníku, který se skládá z několika diagnostických metod nedokončené věty, pojmové mapy a škálování. Následně jsou výsledky zpracovány a vloženy do přehledných grafů a tabulek.
Diagnosis of Selected Pre-concepts Towards Technical Education of 5th Grade Pupils of Primary School
Keywords: prekoncept; konstruktivismus; technické vzdělávání; pre-Concepts; constructivism; technical education