Gotická geometrie prostřednictvím počítače - Waldhauser, Vít (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá matematickými vědomostmi z oblasti geometrie, které byly využívány v období gotiky. Jedná se hlavně o poznatky, které se promítly do stavitelského umění. Dále se věnuje modelaci gotických geometrických architektonických prvků pomocí počítače v systémech dynamické geometrie a také možnostem využití těchto konstrukcí při výuce matematiky, neboť právě viditelné propojení teorie a praxe je velmi dobrou motivací. Práce stručně seznamuje s historickým pozadím, které dalo možnost vzniknout tomuto novému slohu, a také s jeho charakteristickými prvky. Blíže ukazuje, jak z technického hlediska probíhala gotická stavba. Součástí této práce jsou počítačové dynamické geometrické modely, které jsou sestaveny s využitím zjištěných informací. Svojí interaktivitou tyto modely pomáhají žákům lépe nahlédnout do principu konstrukcí gotických prvků a v nich využívaných geometrických vztahů.
Gothic-style geometry mediated by a computer
Keywords: dynamická geometrie; Geogebra; gotická geometrie; dynamic geometry; Geogebra; gothic geometry