Analýza parametrů reprodukce ve šlechtitelském chovu hus - Šídlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat reprodukční vlastnosti ve šlechtitelském chovu hus Rybářství Nové Hrady s.r.o pro stanovené období. Největší rozdíl z hlediska oplozenosti vajec (P < 0,01) byl zaznamenán mezi objekty Lomský předkmeny a Karolínský. Statisticky významný rozdíl 13,42 % (P < 0,05) byl mezi objekty Lomský předkmeny a Byňovský. Rozdíl v oplozenosti vajec mezi roky 2016 a 2017 byl 25,64 %, statisticky vysoce významný (P < 0,01). Nejvyšší líhnivost z vložených vajec byla zjištěna v objektu Karolínský. Byla o 15,01 % (P < 0,01) vyšší než v objektu Lomský předkmeny, resp. Byňov (36,52 %). V roce 2017 došlo k velkému nárůstu v líhnivosti z vložených vajec o 24,95 % (P < 0,01), v porovnání s rokem 2016. Výsledky líhnivosti z oplozených vajec byly podobné. Největší rozdíl byl zaznamenán mezi objekty Byňovský a Karolínský. Diference 5,06 % nebyla statisticky významná. Rozdíly v líhnivosti z oplozených vajec byly mezi objektem Lomský předkmeny a Karolínský, resp. Byňovský okolo 2,5 %. Z hlediska líhnivosti z oplozených vajec byl mezi rokem 2016 a 2017 statisticky významný rozdíl (7,48 %, P < 0,01). Nejvyšší oplozenost vajec byla zjištěna březnu, v dubnu klesala o 15,82 %, v květnu klesla o 11,60 % a v červnu byl pokles jen o 1,19 %. Statisticky významný vliv (P < 0,05) byl potvrzen mezi oplozeností v březnu a květnu, resp. červnu. Ke konci snáškového období snížením biologické hodnoty vajec došlo i ke snížení líhnivosti z vložených vajec. Líhnivost z vložených vajec se snížila v dubnu o 13,75 %, v květnu o 9,52 % a v červnu jen o 0,78 %. Rozdíly v oplozenosti mezi březnem a květnem, resp. červnem byly statisticky významné (P < 0,05). U 2letých hus, ve srovnání s 1letými husami, oplozenost vajec klesla o 29,1 %, u 3letých hus se zvýšila o 34,24 % a u 4letých hus klesla o 18,75 %. Diference mezi 2letými husami a 1letými husami, resp. 3letými husami byly statisticky významné (P < 0,05).
Analysis of reproduction parameters in goose breeding
Keywords: husy; reprodukce; goose; reproduction