Současný trend tematického zaměření programů primární prevence rizikového chování z pohledu žáků základních škol v regionu Písek a Milevsko - Žiláková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářskou práci tvoří teoretická a praktická část. Teoretická část seznamuje čtenáře s cílovou skupinou v období dospívání. Základní terminologií a jejím ukotvením v pedagogice, sociální práci. Popisuje rizikové faktory a rizikové chování. Nezapomíná na klasifikaci primární prevence v prostředí školy. Charakterizuje minimální preventivní program, se kterým souvisí funkce školního metodika prevence a efektivní primární prevence. Praktická část vycházela z dotazníkového šetření, kdy cílovou skupinu reprezentovali žáci 6. tříd Základní školy Edvarda Beneše Písek a 1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko. Formulované otázky byly přizpůsobeny věkově skupině a koncipovány tak, aby došlo k zjištění, o jaká témata mají žáci programů primární prevence rizikového chování největší zájem. V závěru se práce věnuje výsledkům výzkumu, které propojuje s teoretickou částí.
The current trend of a thematic program of primary prevention of risk behaviour from the perspective of basic school pupils in the region Pisek a Milevsko
Keywords: období dospívání; rizikové faktory; rizikové chování; klasifikace primární prevence; minimální preventivní program; školní metodik prevence; efektivní primární prevence.; time of adolescence; risk factors; risk behaviour; classification of the primary prevention; minimum preventive program; school methodologist of the prevention; effective primary prevention