Ověření využití variability srdeční frekvence při řízení tréninkového procesu u adolescentních závodníků na horských kolech - Kadlec, Jakub (Jihočeská univerzita, 2022)
Závody horských kol jsou jedním z vytrvalostních sportů. Při tréninkovém procesu závodníku disciplíny cross-country (XCO) dochází ke komplexnímu zatížení organismu. Alfou a omegou tréninkového procesu je správné načasování zatížení a odpočinku. Variabilita srdeční frekvence (HRV) nám může pomoci hodnotit stav organismu a jeho připravenost na trénink. V rámci praktické části práce byl uskutečněn experiment, kterého se zúčastnilo 8 adolescentů zaměřených na závody horských kol (XCO). Experiment proběhl během tréninkového soustředění a celková doba intervence byla čtyři týdny. Probandi byli rozděleni na dvě skupiny. První, experimentální skupina (ES) (n = 4) podstoupila tréninkové soustředění řízené pomocí HRV. Druhá, kontrolní skupina (KS) (n = 4) absolvovala klasický periodizovaný trénink. Pro hodnocení výkonnosti před a po experimentu byl zvolen test VO2max a 20minutová časovka na ergometru (20TT). Ve výsledcích studie je prezentováno zlepšení při 20TT v hodnotách průměrného výkonu experimentální skupiny z 303,5 W na 317,5 W a v relativních hodnotách (PRE 4,58 W.kg-1; POST 4,68 W.kg-1), kdežto u skupiny komparační nebyli naměřeny žádné signifikantní změny průměrného výkonu (PRE 308 W; POST 305,7 W) a v relativních hodnotách (PRE 4,20 W.kg-1; POST 4,20 W.kg-1). Ze statistického hlediska nedošlo k žádnému vlivu HRV tréninku na ukazatele výkonnosti (p <0,05). V rámci našeho experimentu se nepodařilo potvrdit využitelnost HRV tréninku u cyklistů.
The Verification of the Use of the Heart Rate Variability in the Management of Training Process in Adolescent Mountain Bikers
Keywords: variabilita srdeční frekvence; cyklistika; horská kola; vytrvalostní trénink; sprioergometrie; adolescenti; únava; zotavení; autonomní nervový systém; superkompenzace; heart rate variability; cycling; cross-country Olympic; endurance training; spiroergometry; adolescents; fatigue; recovery; autonomic nervous system; supercompensation