Rizikové chování mládeže a zaměření preventivních programů na Střední škole zemědělské a potravinářské v Klatovech - Smolíková, Marie (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářskou práci tvoří teoretická a praktická část. Teoretická část seznamuje čtenáře s cílovou skupinou v období dospívání se svými specifiky a zvláštnostmi, včetně nejčastějších projevů rizikového chování. Jsou zde uvedeny možnosti primární prevence ve školním prostředí a přehled činností, které mají učitelé a škola v prevenci rizikového chování mládeže. Praktickou část tvoří výzkum, který byl prováděn pomocí dotazníkové metody. Cílem tohoto výzkumu bylo zjištění, zda a do jaké míry mají žáci Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech osobní zkušenost s projevy rizikového chování na škole. Hlavním cílem však bylo zjištění, zda jsou žáci spokojeni s nabídkou preventivních programů, případně o jaká témata preventivních programů mají žáci největší zájem.
Risk behaviour of the youth and focus on prevention issues in Agriculture and Food Industry High School in Klatovy
Keywords: období dospívání; rizikové chování; klasifikace primární prevence; prevence v prostředí školy; minimální preventivní program; školní metodik prevence; adolescence; risk behavior; the classification of primary prevention; prevention in the school environment; minimum preventive programme; school prevention methodologies