Obraz genderu ve vybraných učebnicích němčiny na základní škole - Klimentová, Anna (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá obrazem genderu v učebnicích němčiny pro 2. stupeň základní školy. Stěžejní část práce spočívá v genderovém rozboru dvou řad učebnic němčiny, přičemž jedna z nich byla vytvořena převážně českým a druhá německým autorským týmem. Práce ověřuje hypotézu, že se české učebnice oproti učebnicím německým vyznačují výrazně konzervativnějším pojetím mužské a ženské role.
The Image of Gender in the Selected Elementary School Textbooks of German.
Keywords: obraz genderu; učebnice němčiny; genderový rozbor; genderová analýza; gender presentation; textbooks of German; gender analysis