Jazyková analýza barokního textu - Horáková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce je jazyková analýza tisku z první poloviny sedmnáctého století. Předmětem rozboru je Historia kláštera sedleckého od Simeona Eustachia Kapihorského. První část je spíše teoretická, podává informace o autorovi, dějinách kláštera a pojednává o kompozici textu z hlediska horizontálního i vertikálního členění a také tematické výstavby textu. V druhé části práce je pozornost věnována pravopisné, hláskoslovné a tvaroslovné analýze se zaměřením na prostředky odlišné od dnešního úzu. Přílohu tvoří fotokopie části tisku a několik vyobrazení sedleckého kláštera.
Linguistic Analysis of a Baroque Text