Dilema sociálního pracovníka v souvislosti s návrhem střídavé péče u nezletilého dítěte - Kubátová, Renata (Jihočeská univerzita, 2013)
V teoretické části se věnuji samotné rodině, jaké jsou její funkce, dále se zabývám manželstvím a rodičovstvím. V další kapitole objasňuji rozvod manželství s nezletilými dětmi, příčiny rozvodovosti a reakce dětí na rozvod. Na to navazuji kapitolou sociální pracovník zabývající se sociálně-právní ochranou dětí, jeho role a kompetence, s jakými dilematy se setkává při své práci. V neposlední řadě se zabývám společnou a střídavou péčí. Jaké jsou předpoklady úspěšné střídavé péče, její výhody a nevýhody. Pro kvalitativní výzkum jsem zvolila techniku polostrukturovaného interview. U tohoto interwiev máme minimum témat a otázek, které tazatel musí probrat. Na tyto základní témata a otázky se pak nabalují další různá doplňující témata, která se tazateli jevila, jako smysluplná či vhodná k rozšíření původního zadání. Data získaná prostřednictvím interview jsem zpracovala pomocí kódování. Výzkumný soubor představovalo oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Toto oddělení patří pod odbor sociálních věcí ve městech s rozšířenou působností. Konkrétně se jednalo o sociální pracovnice tohoto oddělení, od kterých jsem získávala potřebné informace pro výzkum. Cílem diplomové práce bylo popsat dilemata sociálního pracovníka v oblasti sociální práce, v souvislosti s rozhodováním o střídavé péči u nezletilého dítěte. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že v České republice stále převládá počet dětí, které soudy svěřují do výhradní péče matkám. Častěji se stává, že otcové dětí, kteří na začátku jsou pro střídavou péči, po určité době svá stanoviska přehodnotí a rozhodnou se ponechat výchovu dětí na matkách. Ohledně dilemat sociálních pracovnic, které se zabývají sociálně-právní ochranou dětí, nastávají situace, kterých je stále více. Jedná se především o situace, kde se rodiče nedokážou domluvit na žádných pravidlech, podle kterých by mohla střídavá péče bez problémů fungovat. V těchto zmíněných situacích, je dítě svěřeno do výhradní péče jednomu z rodičů. Každodenním problémem sociálních pracovnic je velké množství klientů. Hlavní důvod, proč je tomu tak, je rostoucí počet rozvodů manželů. Aby vůbec byly schopny zvládat tak velký počet klientů, vše vede k tomu, že sociální pracovnice jsou nuceny omezovat svůj čas, energii, ale i pozornost, kterou věnují jednotlivým klientům. Konkrétně v Českých Budějovicích sociální pracovnice oddělení sociálně-právní ochrany dětí vedou málo konzultací se svými klienty přímo v kanceláři. Je to především z hlediska časového, proto častěji na požádání soudu provádějí sociální šetření u konkrétních rodin. Řada sociálních pracovnic se setkává s tím, že rodina si přeje realizovat střídavou péči, ale z důvodu nespolupráce obou rodičů většina střídavých péčí končí. Co se týká forem střídavé péče, tak většina rodin realizuje týdenní střídavou péči. Především je to u dětí mladšího školního věku a to z toho důvodu, že děti jsou malé a po krátké době se jim začne stýskat po druhém rodiči. U starších dětí je realizována 14denní forma střídavé péče. Většinou je nebaví to věčné stěhování se od jednoho rodiče k druhému. Přínosem práce je poskytnout námět pro sociální pracovníky, zabývající se sociálně právní ochranou dětí, do vlastní praxe v souvislosti se střídavou péčí. V neposlední řadě mohou výsledky sloužit pro evaluaci přístupu sociálních pracovnic s rodinami, které si přejí realizovat střídavou péči.
The dilemma of a social worker in connection with the proposed alternate care for minor
Keywords: dilema; rodina; rozvod; sociální pracovník; střídavá péče; dilemma; family; divorce; social worker; alternate care