Farmaka a další chemikálie pro osobní potřebu člověka - jejich stabilita a osud ve vodním prostředí - Golovko, Oksana (Jihočeská univerzita, 2014)
V rámci této práce byl studován vliv podmínek uskladnění vzorků na vlastní chemickou analýzu, byly sledovány změny koncentrací sledovaných sloučenin v průběhu roku a současně i účinnost odstraňování PPCP v čistírně odpadních vod. Dále byla studována i fotostabilita PPCP v podmínkách s různými zdroji světla. Na základě analýzy získaných dat bylo prokázáno, že podmínky skladování vzorků před analýzou mají významný vliv na degradabilitu farmak přítomných v těchto vzorcích. Bylo prokázáno, že podmínky skladování vzorků významně ovlivňují možnost determinace cílových sloučenin. Roční období může mít významný vliv na variabilitu koncentrací a na eliminaci PPCP v procesu čištění odpadní vody. Cílovými analyty bylo 10 antibiotik, 4 antidepresanty, 3 psychiatrická farmaka, 2 antihistaminika, 2 regulátory lipidů, 4 UV filtry, 3 analgetika a 9 farmak na úpravu krevního tlaku. V období od března 2011 do února 2012 bylo odebráno a následně pomocí kapalinové chromatografie analyzováno celkem 272 vzorků odpadní či vyčištěné odpadní vody (136 z přítoku a 136 z odtoku ČOV). Koncentrace většiny farmak v analyzovaných vzorcích byly vyšší v zimním období. Účinnost eliminace (RE) farmak byla nedostatečná a pohybovala se v rozmezí 38% - 100%. Nejnižší RE bylo v zimním období. Dále byla sledována fotodegradace 88 farmak rozpuštěných v čisté upravené vodě. Tyto experimenty byly realizovány jak v laboratorních podmínkách s využitím umělého zdroje UV záření tak v reálných podmínkách s využitím slunečního záření. Je nutno zdůraznit, že fotostabilita PPCP závisí na délce jejich expozice různým druhům záření (UV, sluneční). Podíl fotolýz z celkového množství sledovaných farmak byl nižší v případě expozice umělému UV záření.
Pharmaceuticals and other human used chemicals in water environment - stability and fate
Keywords: farmaka; osud; koncentrace; učinnost eliminace; sezónní změny; fotodegradace; Pharmaceuticals; Fate; Concentration; Removal efficiency; Seasonal changes; Photodegradation