Zdravotní pojištění z pohledu občana - Filařová, Marie (Jihočeská univerzita, 2007)
Zdravotní pojištění se dělí na veřejné a soukromé. Základní forma péče je financována ze zákonného pojištění prostřednictvím devíti zdravotních pojišťoven, zákonem je dána povinnost být zdravotně pojištěn. Ve své diplomové práci jsem použila kvantitativní výzkum a metodu dotazování. Ke sběru dat jsem použila techniku dotazníku. Sledovaný soubor byl tvořen 100 respondenty. Jednalo se o občany města Písku, kde kvótou pro výběr byl věk 26 - 65 let. Cílem mé diplomové práce bylo přiblížit pohled občana České republiky na zdravotní pojištění. V souladu s cílem práce jsem si stanovila tři hypotézy. Tato práce bude využita při výuce a dále by mohla sloužit jako podklad pro možné legislativní návrhy změn předpisů upravujících zdravotní pojištění.
Health insurance from the position of a citizen
Keywords: Zdravotní pojištění; zdravotní pojišťovna; zdravotní péče; plátci pojistného; pojištěnci; Health insurance; health insurance company; health care; payers of insurance; insureds