Tematika lidských práv ve výuce na 2. st. ZŠ - Bobrová, Linda (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá zařazením tématu lidských práv do základního vzdělávání a jeho významem pro budoucnost. Mapuje lidská práva z teoretického hlediska i z pohledu pojetí problematiky jako součást kurikulárních dokumentů a jejich implementaci v podobě učiva. Obsahuje také analýzu nejužívanějších učebnic s doložkou MŠMT a jejich zpracováním dané problematiky. Stěžejní částí práce je kapitola věnovaná výukovým aktivitám pro druhý stupeň základních škol, které byly autorkou navrženy na základě teoretických poznatků týkajících se lidských práv a jejich porušování.
The theme of the human rights in lower secondary education
Keywords: Lidská práva; Porušování lidských práv; Budoucnost lidských práv; Aktivity pro 2. stupeň ZŠ; Rámcový vzdělávací program; Human rights; Human rights violations; Future of human rights; Activities for 2nd grade; Framework Educational Program