Imigranti z Mongolska - jejich zdraví a zkušenosti se zdravotní péčí v České republice - Rolantová, Lucie; Vacková, Jitka (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2015)
V současné době tvoří cizinci přes čtyři procenta obyvatel České republiky. Podle Českého statistického úřadu, pak téměř šest tisíc tvoří imigranti z Mongolska [2]. Důvodem migrace je nejčastěji možnost získat práci a tím zlepšit svoji ekonomickou situaci. Cílem výzkumného šetření provedeného v rámci projektu s názvem: „Sociální determinanty zdraví u vybraných cílových skupin“ bylo analyzovat vztah mezi vybranými sociálními charakteristikami a zvolenými charakteristikami zdravotního stavu. Příspěvek se vztahuje na imigranty z Mongolska žijící na území České republiky, v Jihočeském kraji. V rámci kvalitativního šetření byl proveden hloubkový rozhovor s devatenácti respondenty. Po provedení rozhovorů a následné analýze dat byly identifikovány hlavní významové kategorie a podkategorie. Příspěvek se zaměřuje na aktuální zdravotní stav imigrantů, na druh zdravotního pojištění, na zkušenosti s návštěvou lékaře a následnou spokojenost při čerpání zdravotní péče. Výsledky pomohly odhalit řadu problémů, které se týkají zdravotního stavu imigrantů a využíváním zdravotní péče u nás. Mezi zdravotní problémy většina respondentů uváděla chronické bolesti zad, bolesti hlavy, únavu a problémy se sluchem. Všechny tyto potíže pak měly souvislost s nevhodným pracovním prostředím. Při čerpání zdravotní péče se pak většina respondentů setkala s negativním přístupem ze strany zdravotnického personálu. Podle respondentů je nejčastěji příčinou jazyková bariéra a předsudky ze strany lékařů a sester vůči cizincům.
Immigrants from Mongolia - their health and experience with healthcare in the Czech Republic
Keywords: Imigranti; Mongolové; zdravotní péče; zdraví; pracovní prostředí; Immigrants; Mongolians; Healthcare; Health; Working environment