Teorie krajního voluntarismu se zřetelem na pozdější autory - Lastomirská, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá krajním voluntarismem a jeho vlivem na pozdější autory. Nejdříve je v práci vysvětlena Schopenhauerova koncepce metafyzické vůle. Zde je vůle nahlédnuta především jako forma objektivace, přičemž nejbližší objektivací se zde podává tělo, chápané jako objekt. V další části práce je tato vůle sledována ve filosofii Ladislava Klímy a jeho myšlence egodeismu. U Klímy však metafyzická vůle ztrácí svojí transcendující schopnost a je nahlédnuta z čistě subjektivního hlediska. V poslední části práce je zmíněn Friedrich Nietzsche, jehož teorie vůle k moci a smrti Boha, mohla být inspirací pro Klímovu myšlenku egodeismu.
Theory of Extreme Voluntarism and his Influence on Later Authors
Keywords: vůle o sobě; objekt; subjekt; objektivace; ideje; jev; egoismus; svět; představa; individuum; mnohost; interakce; koexistence; voluntarismus; principium individuationis; a priori; a posteriori; intelekt; kauzalita; existence; kontradikce; tělo; utrpení; idealismus; dogmatismus; reflexe; abstrakce; svoboda; determinace; species; popření; přitakání; křeč; absolutní subjektivismus; komandující vůle; explikace; vůle k příjemnosti; egodeismus; Já; Bůh; iluze; vůle k moci; věčný návrat téhož; aktivní síla; reaktivní síla; život; nadčlověk.; will in itself; object; subject; objectification; ideas; phenomenon; egoism; world; representation; individual; plurality; interaction; coexistence; voluntarism; principle of individuation; a priori; a posteriori; intellect; causality; existence; contradiction; body; suffering; idealism; dogmatism; reflection; abstraction; freedom; determination; species; denial; nod; spasm; absolute subjectivism; commanding will; explication; will to the pleasure; egodeism; I; God; illusion; will to power; eternal recurrence of the same; active power; reactive power; life; superman.