Řešení hromadných nákaz zvířat v působnosti obcí s rozšířenou působností - Placek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Hromadné nákazy zvířat jsou v dnešní době velmi aktuální a společnost se s těmito mimořádnými situacemi setkává čím dál tím častěji. V případě vzniku hromadné nákazy zvířat může dojít k přímému ohrožení života, zdraví a majetku lidí. Většinou se bude však jednat o sekundární dopady především na hospodaření, ekonomiku a psychiku chovatelů, kteří poměrně v krátké časové době přijdou i o velké počty zvířat s dočasným vyřazením chovatelských zařízení z provozu. V této práci se zabývám řešení likvidace hromadných nákaz zvířat na území obcí s rozšířenou působností. Ty to činnosti jsou již zpracovány pro daná území, v havarijních a krizových plánech kraje. Dále se zabývám různými možnostmi likvidace zvířat a činnostmi jednotlivých složek IZS, státních orgánů, orgánů samosprávy a právnických osob při řešení těchto událostí. Jednou z možností likvidace nakažených zvířat je použití agregátu na výrobu nehořlavého plynu. Tento agregát byl prvotně zkonstruován na likvidaci požáru senážních věží. Lze jej však použít i k likvidaci nakažených zvířat, např. chovné drůbeže a selat. Principem této metody je vytěsnění kyslíku oxidem uhličitým z uzavřeného prostoru, případně vývinu oxidu uhelnatého, čímž dojde usmrcení zvířat. Z ekonomického hlediska je tento postup méně náročný, vyžaduje však důkladné utěsnění objektu.
Addressing the mass of animal diseases within the scope of municipalities with extended powers and the district.
Keywords: Hromadná nákaza zvířat; Integrovaný záchranný systém; Kadáver; Mimořádná událost; Epizootie.; Animal mass infection; Integrated Rescue System; Cadaver; Extraordinary event; Epizootie.