Bezpečnost a ochrana zdraví při práci sester na oddělení akutní péče - Svobodová, Helena (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce na téma Bezpečnost a ochrana zdraví při práci sester na oddělení akutní péče má celkem tři cíle. Prvním cílem je zmapování specifik ochrany zdraví a bezpečnosti při práci sester na oddělení akutní péče. Druhým cílem bylo zjištění nejčastějšího výskytu pochybení v dodržování BOZP. Třetím cílem bylo zjištění, zda délka praxe a míra vzdělání ovlivňují znalosti sester v oblasti BOZP. Ke zjištění odpovědí na stanovené cíle byl nutný kvalitativní a kvantitativní výzkum. Po stanovení dvou typů výzkumů bylo zapotřebí zadání výzkumných otázek a také hypotéz. V rámci kvalitativního výzkumu se jednalo o metodu skrytého pozorování sester na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Pozorovaných sester bylo přesně deset. K dosažení kvantitativních výsledků byla nápomocná metoda dotazníkového šetření, která byla rozesílána pomocí internetu. Na dotazník odpovědělo překvapujících dvě stě čtyřicet respondentů. K celkovému zjištění hypotéz bylo zapotřebí statistického zpracování, které potvrzovalo nebo či naopak vyvracelo hladinu významnosti u jednotlivých otázek a odpovědí. Přínosem této práce a zároveň i části výsledků je, že sestry pracující na ARO si jsou vědomy nutnosti zajištění BOZP a pokynů, které chrání jejich zdraví, ale v praxi tak nečiní. Proto by výsledky této práce mohly být pohnutkou k dalšímu řešení. Práce obsahuje i návrh na některá řešení problémových situací. Ovšem všechna řešení jsou zcela individuální a záleží na managementu nemocnice, jak má nastavené své vnitřní a ostatní předpisy.
Safety and health protection in the work of nurses at an acute care department
Keywords: Bezpečnost; ochrana zdraví; akutní péče; ochranné pomůcky; pracovní prostředí; hygiena rukou; úrazy z povolání; nemoci z povolání; management rizik; Safety; health protection; acute care; protective aids; work environment; hand hygiene; occupational injuries; occupational diseases; risk management