Využití městských ekosystémů pro environmentální výchovu v mateřské škole - Šímová, Dita (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá vzděláváním dětí předškolního věku prostřednictvím využití městských ekosystémů s nástinem vhodných lokalit Českých Budějovic pro environmentální výchovu v mateřské škole. Teoretická část práce zaštiťuje na základě odborné literatury charakteristiku ekosystémů obecně, městských ekosystémů a environmentální výchovy. Poukazuje na důsledky vlivu člověka na přírodu a na problémy ekologické rovnováhy životního prostředí našich měst. V praktické části jsou obsaženy výukové bloky pro výuku environmentální výchovy pro děti z mateřských škol v lokalitách týkajících se Českých Budějovic. Výukové bloky obsahují nabídky aktivit, her a zkoumání přírody v terénu. V této části jsou také popsány reakce aktivních účastníků výukových bloků, dětí z mateřské školy a má vlastní analýza formou pozorování.
The Use of Urban Eco-Systems for Environmental Education in Kindergardens
Keywords: Environmentální výchova; ekologická výchova ve městech; městský ekosystém; předškolní výchova; Environmental education; ecological education in cities; urban ecosystems; preschool age