Sledování posturálních a respiračních funkcí u pacientů se skoliózou - Pevná, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, a to část teoretickou a praktickou. Teoretická část bakalářské práce se věnuje popisu kineziologie páteře, definování termínu skolióza a klasifikaci skoliózy, seznamuje s jednotlivými metodami a možnostmi léčby skoliózy, dále se zaměřuje na respirační funkce, hluboký stabilizační systém a na jeho provázanost s respiračními a posturálními funkcemi. V závěru teoretické části je popsána respirační fyzioterapie a její jednotlivé metody, jež jsou u pacientů se skoliózou hojně využívány. Cílem bakalářské práce je popsat možnosti léčby pacientů se skoliózou, jež bylo naplněno v teoretické části bakalářské práce, a formou kazuistik popsat terapeutické postupy ovlivňující posturální a respirační funkce u konkrétních pacientů. Praktická část bakalářská práce je vedena formou kvalitativního výzkumu, neboť výzkumný vzorek tvoří tři pacienti dospělého věku, kterým byla diagnostikována skolióza. Dílčí cíle jsou ověřovány prostřednictvím jednotlivých terapií probíhajících v rozmezí zhruba dvou až tří měsíců, během kterých jsou sledovány posturální a respirační funkce u konkrétních pacientů. Výsledky šetření jsou zaznamenány v krátkém zhodnocení účinnosti terapie. Bakalářská práce může být využita pro fyzioterapeuty jako inspirace terapeutických postupů u jednotlivých pacientů, případně může posloužit jako edukační materiál pro širokou veřejnost, která by se chtěla blíže seznámit s tématem skoliózy či užívaných metod při léčbě skoliózy.
Monitoring of postural and respiratory functions in patients with scoliosis
Keywords: Skolióza; korzetoterapie; hluboký stabilizační systém; respirační funkce; posturální funkce; Scoliosis; corset therapy; deep stabilization system; respiratory function; postural function