Technologické systémy získávání a ošetřování mléka dojnic - Bartůšková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
V bakalářské práci byl formou literární rešerše zpracován přehled k problematice technologie získávání a ošetřování mléka. Pozornost byla zaměřena především na jednotlivé typy dojíren, dojicí zařízení a jeho sanitaci, vlastní dojení, způsoby ošetřování a uchovávání mléka po nadojení. Dojírny byly mezi sebou porovnány a na základě toho bylo provedeno celkové zhodnocení. Bylo zjištěno, že pro chovatele je užitečná technologie dojicích robotů, protože dojde k omezení počtu pracovních sil.
Technological systems for obtaining and treating milk from dairy cows
Keywords: mléko; hygiena; dojení; dojírny; Milk; hygiene; milking; milking parlour