Záchrana osob a techniky složkami IZS na vodní nádrži Lipno - Labaj, Antonín (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce s názvem ,,Záchrana osob a techniky složkami IZS na vodní nádrži Lipno? je rozdělena na teoretickou a praktickou část, přičemž v teoretické části jsou popsány složky IZS určené pro zásah na vodní nádrži při konkrétním druhu mimořádné události spojené se záchranou osob, jejich poslání a vybavení. Také je uveden popis ochranných prostředků, záchranných pomůcek, věcných prostředků a možnosti jejich použití. Diplomová práce se také věnuje tonutí, možnostem záchrany tonoucí osoby, fyziologickým změnám v lidském organismu způsobeným působením studené vody, vzniku a vlastnostem ledu, problematice techniky potopené pod vodní hladinu a způsobům jejího vytažení, ale také možným nehodám záchranářů při práci na vodní hladině a pod ní. Praktická část se zabývá přípravami a průběhem taktického cvičení složek IZS, jehož cílem bylo vyproštění propadlého osobního vozidla z ledového příkrovu na lipenské nádrži v městysu Frymburk. Nejdůležitější zjištění vyplývající z provedeného výzkumu jsou shrnuty v závěru práce.
"Rescue work by Integrated Rescue System Bodies on Lipno Water Reservoir"
Keywords: Integrovaný záchranný systém; Taktické cvičení; Vodní nádrž; Záchrana; Integrated rescue system; Rescue; Tactical exercise; Water reservoir