Kawasakiho syndrom v současné společnosti očima sestry - Mikešová, Annemarie (Jihočeská univerzita, 2018)
Lymfonodánně mukokutánní syndrom nebo také Kawasakiho choroba, je velmi závažné onemocnění, dominující vysokými tělesnými teplotami, vznikajícími pravděpodobně na podkladě zánětlivého postižení cév, tzn. vaskulitid. Lymfonodánně mukokutánní syndrom nebo také Kawasakiho choroba, je velmi závažné onemocnění, dominující vysokými tělesnými teplotami, vznikajícími pravděpodobně na podkladě zánětlivého postižení cév, tzn. vaskulitid. Charakteristické je i tvrzení, že etiologie nemoci není známa, a příčina je tak stále společnosti neobjasněna. Centrálním ohniskem postižení jsou nejčastěji děti, a to již od několika měsíců věku, do zhruba období předškolního. Specifickými a pro tuto chorobu typickými příznaky jsou zejména dlouhotrvající febrilní stavy, konjunktivitidy, erytémy, lymfadenopatie, změny sliznic v podobě rudých rtů a jahodově červeného jazyka a mnohočetné vyrážky. U diplomové práce s názvem ,,Kawasakiho syndrom v současné společnosti očima sestry" byla využita metoda kvalitativního výzkumného šetření s doplňujícím šetřením kvantitativním. V diplomové práci byly stanoveny tři základní cíle a z toho vyplývající výzkumné otázky.
Kawasaki syndrome in contemporary society from a nurse´s point of view
Keywords: Kawasakiho syndrom; Kawasakiho onemocnění; Lymfonodánně mukokutánní syndrom; Tomisaku Kawasaki; ošetřovatelská péče; dětská sestra; IVIG; Kawasaki syndrome; Kawasaki disease; Mucocutaneous lymf node syndrome; Tomisaku Kawasaki; Nursing care; Child nurse; IVIG treatment