Environmentalismus v české filosofii XX. století - Bočková, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Má diplomová práce pojednává o environmentalismu, se kterým je spojeno soudobé filosofické uvažování. Environmentalismus má své kořeny v určitých směrech, které se v minulých stoletích objevovaly. Jde především o darwinismus a vitalismus. Tyto směry se vyznačují především tím, že reflektují pro vznik života i aspekt vnějšího prostředí, který spoluformuje život. Environmentalismus je forma nového uvažování, které má lidstvo přivést k zamyšlení se nad současným vztahem mezi člověkem a světem. Tento vztah je nutné přizpůsobit novému trendu, který by omezil nebo zcela ukončil dosavadní lidský přístup k přírodě. Poslední kapitola je věnována dvěma současným filosofům, kteří se věnují právě této problematice. Jsou to Erazim Kohák a Josef Šmajs, jejichž myšlenky jsou v této práci rozvedeny.
Environmentalism in Czech Philosophy of 20th century
Keywords: Environmentalismus; darwinismus; vitalismus; životní prostředí; člověk a svět; Environmentalism; darwinism; vitalism; environment; man and the world