Sledování morfologické stavby vemen a mléčné užitkovosti u plemene zwartbles - Jiříková, Anna (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá sledováním morfologické stavby vemen a mléčné užitkovosti ovcí plemene zwartbles. Cílem bakalářské práce bylo získání a vyhodnocení dat u 10 kusů bahnic plemene zwartbles společně se sledováním nárůstu hmotnosti jehňat od nich narozených. Co se týče zhodnocení morfologické stavby vemene, nebyla v hodnocené skupině žádná bahnice s vadou vemene či špatného zdravotního stavu mléčné žlázy. Z kontroly mléčné užitkovosti je patrný narůst laktace a zvyšování přírůstků u jehňat, tudíž mléčná užitkovost byla pro potřeby chovatele s cílem výkrmu jehňat uspokojivá.
Monitoring the morphological structure of the udders and the milk performance of the zwartbles breed
Keywords: zwartbles; morfologie; vemeno ovce; zwartbles; morphology; udder; sheep