Obojživelníci CHKO Blaník - Čanda, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním cílem diplomové práce byla inventarizace vyskytujících se druhů obojživelníků na území CHKO Blaník. Terénní průzkum probíhal v sezónách let 2005 a 2006. Během výzkumu bylo nalezeno 8 druhů obojživelníků a 1 synklepton: čolek obecný (Triturus vulgaris), čolek velký (Triturus cristatus), čolek horský (Triturus alpestris), kuňka obecná (Bombina bombina), blatnice skvrnitá (Pelobates fuscus), ropucha obecná (Bufo bufo), rosnička zelená (Hyla arborea), skokan hnědý (Rana temporaria) a synklepton (Rana synklepton esculenta). Determinace druhů byla provedena na základě morfologických znaků a hlasových projevů. Během terénního výzkumu byla hledána vhodná rozmnožiště, kde byla sledována jednotlivá vývojová stádia nalezených druhů a jejich početnost. Na základě výsledků byly vytipovány biotopově cenné lokality
Amphibians of the Protected landscape area Blaník
Keywords: obojživelníci; střední Čechy; CHKO Blaník; rozšíření; amphibians; Central Bohemia; PLA Blaník; distribution