Porovnání efektivity radličkového a diskového podmítače a jejich dopadu na epigeickou faunu - Havlová, Iva (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na porovnání radličkového a diskového podmítače v rámci několika parametrů, které mají největší vliv na kvalitu podmítky, a dále je popsán vliv těchto podmítačů na epigeickou faunu. Experiment byl proveden dvakrát za sezónu na poli po řepce a po pšenici, kdy se uskutečnilo měření určených parametrů při podmítce s diskovým podmítačem Lemken Rubin a radličkovým podmítačem Horsch Tiger. Experiment se provedl na pozemcích podniku ZD "Vysočina" Zbýšov a bylo sledováno: zapravení rostlinných zbytků, hloubka zpracování, hrudovitost, zaplevelení a vzcházení porostů. Sledován byl i vliv dvou různých rychlostí na tyto parametry. Souběžně bylo provedeno měření vlivu podmítačů na epigeickou faunu, kdy se hodnotil vliv na abundanci střevlíkovitých. Pomocí statistických testů bylo zjištěno, že téměř ve všech parametrech, které ovlivňují kvalitu podmítky, se projevil vliv stroje. Radličkový kypřič dosahoval vyššího stupně zapravení rostlinných zbytků. Tento rozdíl výraznější projevil na pozemku po řepce (P < 0,001) než na pozemku po pšenici (P < 0,01). Radličkový kypřič také přesněji dodržoval nastavenou hloubku na pozemku po řepce (P < 0,05). Diskový podmítač měl lepší drobící schopnost. Rychlost se projevila při měření dodržení nastavené hloubky, kdy se oba stroje při vyšší rychlosti více vyhlubovaly (P < 0,05). Na společenstvo střevlíkovitých měla aplikace podmítky výrazný negativní vliv. Před podmítkou bylo v zemních pastech v řepkovém strništi odchyceno 193 jedinců, ve kterých převládaly dva druhy Pseudoophonus rufipes a Pterostichus melanarius. Po podmítce se v pastech nacházelo pouze 41 jedinců.
Comparison of the effectivity of shovel cultivator and disc plough and their impact on the epigeic fauna
Keywords: podmítka; diskový podmítač; radličkový podmítač; epigeická fauna; střevlíkovití; cultivation; disc cultivator; tine cultivator; epigeic fauna; carabid beetles