Hodnocení kvality stravy u pacientů s indikací některé ze základních diet - Vaňková, Klára (Jihočeská univerzita, 2023)
Téma bakalářské práce je "Hodnocení kvality stravy u pacientů s indikací některé ze základních diet". Výživa je nedílnou součástí léčby pacienta a pouze s dobrou kvalitou stravy se pacient zvládne rychleji uzdravovat. Vznikl nový nemocniční systém stravování, který vychází z dokumentu Metodického doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče od Ministerstva zdravotnictví (Věstník MZ č. 10/2020), jehož cílem je zlepšit kvalitu stravování a zabezpečit správnou výživu. Z původní racionální diety vznikla dieta základní ve zdraví 3 FIT a dieta základní v riziku malnutrice 3 MAL. Teoretická část práce popisuje historii dietního systému, nemocniční stravování, základní diety a jejich indikace, zásady přípravy a výběr potravin. Dále se zabývá kvalitou a bezpečností potravin, významem jednotlivých živin a potravin ve výživě, výživovým doporučením, malnutricí a nutriční péčí. Pro tuto práci jsem zvolila kvalitativní formu výzkumu pomocí dotazníkového šetření (technikou dotazníku) a metody pozorování z poskytnutých jídelních lístků. Analýza výzkumu byla prováděna v nemocničním zařízení, kde už déle mají zavedené nové základní diety. Cílem bakalářské práce je zaměřit se na názor a spokojenost pacientů s hodnocením kvality stravy základních diet a prozkoumat z poskytnutých jídelních lístků nutriční hodnotu stravy, postup přípravy a podání základních diet pacientům. Z výzkumu vyplynulo, že pacienti jsou s kvalitou podávané stravy ze základních diet spokojeni a hodnotí ji kladně. Tolerují jejich příjem potravin v ideálním poměru. Technologický postup přípravy a podávání stravy pacientům je pro ně velmi vyhovující. Z poskytnutých jídelníčků je zjištěno dodržování doporučeného denního příjmu energie a základních živin.
Evaluation of diet quality in patients with an indication of some of the basic diets
Keywords: kvalita stravy; indikace základních diet; dietní systém; léčba pacienta; malnutrice; nutriční hodnoty; diet quality; indications of basic diets; diet system; patient treatment; malnutrition; nutritional values