Lexical Collocation Errors in English Produced by Czech Learners of English - Žemličková, Radka (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce je zaměřena na kolokace, tj. opakovaně se vyskytující kombinace slov. Hlavní důraz je položen na lexikálních kolokacích, které jsou vytvářeny českými studenty anglického jazyka chybně. Teoretická část se zakládá na popisu kolokací jako lexikálního jevu a klasifikací kolokací. V teoretické části je také stručně zmíněn přístup k problematice výuky kolokací ve školách. V praktické části je zkoumáno 200 kolokací nasbíraných z esejí studentů anglického jazyka. Vzorky jsou analyzovány a popsány vzhledem k typu restrikce, semantické transparence a slovního druhu. U chybně utvořených kolokací je zmíněna možná příčina nesprávného vytvoření dané kolokace a je uvedena správná kombinace nebo nejpodobnější ekvivalent. Výsledky jsou prezentovány v tabulkách.
Lexical Collocation Errors in English Produced by Czech Learners of English
Keywords: kolokace; chyby; lexikální kolokace; semantická transparence; restrikce; collocation; error; lexical collocations; semantic transparency; restriction