Skládání papíru ve výuce matematiky - Schinková, Nikol (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce Skládání papíru ve výuce matematiky se zabývá využitím origami v řešení matematických problémů. Nejprve se v práci věnuji historii origami a základním konstrukcím skládání neboli Huzita-Hatori axiomy. V další části jsou řešeny a dokázány problémové úlohy neřešitelné euklidovskou konstrukcí, tečna k dvěma parabolám, trisekce úhlu a duplikace krychle. V závěrečné části jsou uvedeny postupy konstrukcí s důkazy, které lze využít ve výuce matematiky.
Paper folding in teaching mathematics
Keywords: origami; trisekce úhlu; duplikace krychle; tečna k dvěma parabolám; origami; angle trisection; duplicating of the cube; tangent to two parabolas