Fairtradové školy v podmínkách České republiky - Valentová, Věra (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se skládá ze dvou základních částí, teoretické a praktické. Teoretická část se věnuje vymezení základních pojmů fair trade, historii fair trade ve světě a v ČR, způsobům uvádění fairtradových produktů na trh, představení fairtradových organizací, kampaní a projektů na podporu fair trade. Praktická část je zaměřena především na mezinárodní kampaň Fairtradové školy, která do České republiky přišla v roce 2011 a získává podporu stále většího počtu škol. Hlavním cílem bylo zmapovat úroveň realizace kampaně na školách v České republice, které již získaly titul Fairtradová škola, a nebo o něj aktivně usilují. Praktická část je založena na dvou dotazníkových šetřeních. První dotazování se týkalo vedení škol zapojených do kampaně Fairtradové školy a bylo zaměřeno na povinná kritéria nutná pro získání fairtradového statusu. Druhý dotazník byl pak určen studentům Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, která získala titul Fairtradová škola (fakulta) jako první VŠ v ČR. Zde bylo cílem zjistit postoj studentů k fairtradovým aktivitám realizovaným na této fakultě. Z výsledků šetření lze usoudit, že školy, které se do kampaně rozhodly zapojit, pracují velmi intenzivně na naplňování všech povinných kritérií a rozvoj kampaně jde správným směrem. Také postoj studentů Ekonomické fakulty k podpoře fair trade je převážně kladný. Většina studentů považuje zapojení fakulty do kampaně Fairtradové školy za správné rozhodnutí. Vzhledem ke skutečnosti, že kampaň Fairtradové školy odstartovala v ČR teprve nedávno, lze říci, že se vyvíjí velmi pozitivně. Počet škol, které mají zájem se k této kampani připojit, stále roste. Přibývá škol, které chtějí veřejně podpořit fair trade a vzdělávat své studenty v oblasti globálních rozvojových témat. Je velmi důležité, aby si už mladí lidé uvědomovali, jaký vliv může mít spotřební chování lidí ve vyspělých zemích na život lidí v rozvojových zemích. Právě takové kampaně, jako Fairtradové školy a další podobné aktivity, dávají lidem žijícím v takzvaných "zemích třetího světa", šanci vymanit se z chudoby a žít a pracovat důstojněji.
Fair trade schools in the Czech Republic
Keywords: fair trade; odpovědná spotřeba; fairtradové organizace; kampaně a projekty; Fairtradové školy.; fair trade; responsible consumption; fair trade organizations; campaigns and projects; Fairtrade schools.