Vliv některých rodinných okolností na využití volného času dítěte - Moravcová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se soustředí na vymezení určitých charakteristik rodiny a jejich vliv na využívání volného času dítěte. Mezi tyto aspekty patří úplnost rodiny, postavení dítěte mezi sourozenci, vzdělání rodičů a sociální třídy rodičů. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V prvním okruhu teoretické části se zabývám otázkou rodiny, složením rodiny podle počtu členů, popisuji rodiny z různých hledisek. Druhý okruh teoretické části práce pojednává o volném čase a výchově dětí mimo vyučování. Na teoretické poznatky navazuje praktická část mé práce, ve které jsem provedla výzkumné šetření. Zabývám se v něm otázkou, zda mohou mít uvedené aspekty rodiny vliv na způsob využívání volného času dítěte. Výsledky výzkumné sondy jsem demonstrovala pomocí grafů a tabulek v závěru práce.
Impact of Some Family Conditions on a Child´s Free Time Use
Keywords: rodina; úplnost rodiny; charakteristika rodiny z různých hledisek; vliv pořadí narození sourozenců; vliv vzdělání rodičů; vliv sociálních tříd rodičů; volný čas dětí; výchova dětí mimo vyučování; family; completeness of the family unit; family characteristics from different sides; influence of the sequence of being born; influence of parents´ level of education; influence of parent´s social strata position; children´s free time; children education out of school